درآمدی
به طنز
مدرس
درآمدی به طنز
آنلاین با امکان دسترسی به فایل ضبط شده جلسات
شرح درس
در این دوره هنرجویان با مفاهیم پایهای طنز و کمدی آشنا میشوند تا به درک بهتری از انواع ژانرهای شوخطبعی برسند. این دوره که در تابستان ۱۴۰۳ برگزار میشود به صورت آنلاین و رودررو با استاد و سایر هنرجویان است و دسترسی به فایلهای ضبطشده نیز برای هنرجویان مهیاست. ثبتنام و شرکت در «درآمدی به طنز» به هر علاقمند به طنز کمک خواهد کرد تا بهتر انتخاب کند، ببیند، بخواند و درک و تحلیل کند. به علاقمندان به طنزنویسی، کاربرد طنز در روابط شخصی و کاری، و استندآپکمدی توصیه میشود این دوره را پیش از دورههای دیگر بگذرانند.
تاریخ آغاز: جمعه ۲۲ تیر، ۱۲ ژوییه؛ ساعت ۲۰ به وقت تهران
دوماه به صورت هفتگی
سرفصلهای این دوره
آشنایی با ژانرها، اصطلاحات و تکنیکهای شوخطبعی (humor): آیرونی، پارودی، نقیضه، کاریکاتور، جک، بذله، "طنز"، هجو، کمدی، استندآپکمدی، اخوانیه، خودخندهزنی، طنز سیاه.. و نمونههایی از هر کدام.
طنز در ادبیات فارسی: هجو و پیشینه آن در ادبیات فارسی، عرب و غیر آن. انگیزههای طنز در ادبیات فارسی. برجستهترین آثار طنزآمیز و طنزپردازان کلاسیک فارسیزبان، طنز در دوران مشروطه و نقش آن در انقلاب ادبی. طنز مدرن در ایران و افغانستان.
آشنایی با بهترین آثار ادبی طنزآمیز جهان: از یونان باستان تا امروز. کمدینویسان یونان و روم. طنز یوونالی و طنز هوراسی. نقش طنزنویسان بریتانیایی (دوران طلایی/قرن هجدهم). طنزنویسان فرانسوی، طنزهای انقلابی و تأثیر آنها بر "طنز" فارسی. طنز در ادبیات روسی. نمونههای برجستهی طنز آمریکایی، ایتالیایی و اسپانیایی.
تکامل خنده، شوخطبعی و طنز: ریشهیابی خنده و طنز در زیستشناسی و فرگشت انسان. آیا شوخطبعی مخصوص انسان است؟ انسان چرا و تحت چه شرایطی میخندد؟ چگونه میتوان این دادهها را در تولید طنز و کمدی بهکار بست؟
اخلاق طنز: سویههای مثبت و منفی طنز در اخلاق. آشنایی با رایجترین خطاهای اخلاقی طنز. شناخت و پرهیز از بیاخلاقی در شوخطبعی. طنز جنسیتی و طنز قومیتی. ریشهشناسی طنزهای جنسیتی و قومیتی. طنز مذهبی.
طنز ژورنالیستی: تکنیکهای عمومی و تجربههای خصوصی. ویژگیهای طنزنویسی برای رسانههای چاپی، آنلاین، شنیداری، دیداری.. . خطاهای رایج در طنز ژورنالیستی. از کجا شروع کنیم؛ و چه مسیری.. نرویم!
آشنایی با نظریههای طنز: نظریههای جامعهشناختی، روانشناختی، زبانشناختی و "شناختی" (cognitive). آشنایی با نظرات ارسطو، برگسن، هابز، فروید، باختین.. .
- نقد و بررسی طنزنوشتههای هنرجویان و پرسش و پاسخ و تمرین و تمرین و تمرین.
(محمود فرجامی دانشآموخته دکتری ارتباط، نویسنده، طنزپژوه و استندآپکمدین است. او در مقطع دانشگاهی سابقه تحقیق و تدریس طنز و استندآپکمدی دارد)
تاریخ آغاز: جمعه ۲۲ تیر، ۱۲ ژوییه؛ ساعت ۲۰ به وقت تهران
دوماه به صورت هفتگی (هشت جلسه)
جلسات
هشت جلسه به شرح زیر:
جلسه اول
معارفه، مقدمه و مفاهیم پایهای طنز
آشنایی با ژانرها، اصطلاحات و تکنیکهای شوخطبعی (humor): آیرونی، پارودی، نقیضه، کاریکاتور، جک، بذله، "طنز"، هجو، کمدی، استندآپکمدی، اخوانیه، خودخندهزنی، طنز سیاه.. و نمونههایی از هر کدام....
جلسه دوم
طنز در ادبیات فارسی
هجو و پیشینه آن در ادبیات فارسی، عرب و غیر آن. انگیزههای طنز در ادبیات فارسی. برجستهترین آثار طنزآمیز و طنزپردازان کلاسیک فارسیزبان، طنز در دوران مشروطه و نقش آن در انقلاب ادبی. طنز مدرن ...
جلسه سوم
تکامل خنده، شوخطبعی و طنز
ریشهیابی خنده و طنز در زیستشناسی و فرگشت انسان. آیا شوخطبعی مخصوص انسان است؟ انسان چرا و تحت چه شرایطی میخندد؟ چگونه میتوان این دادهها را در تولید طنز و کمدی بهکار بست؟
جلسه چهارم
آشنایی با بهترین آثار ادبی طنزآمیز جهان
از یونان باستان تا امروز. کمدینویسان یونان و روم.
جلسه پنجم
آشنایی با نظریههای طنز
ارائه کار گروهی هنرجویان. نظریههای جامعهشناختی، روانشناختی، زبانشناختی و "شناختی" (cognitiv). آشنایی با نظرات ارسطو، برگسن، هابز، فروید، باختین.. . کنکاش در اخلاق مثبت وو منفی طنز.
جلسه ششم
آشنایی و تمرین روی طنزهای کوتاه
ارائه کار گروهی هنرجویان. تکنیکهای عمومی و تجربههای خصوصی در حوزه طنز رسانهای. ویژگیهای طنزنویسی برای رسانههای چاپی، آنلاین، شنیداری، دیداری.. . خطاهای رایج در طنز ژورنالیستی.
جلسه هفتم
اخلاق طنز و آزمونهای عملی
ارائه کار گروهی هنرجویان. سویههای مثبت و منفی طنز در اخلاق. آشنایی با رایجترین خطاهای اخلاقی طنز. شناخت و پرهیز از بیاخلاقی در شوخطبعی. طنز جنسیتی و طنز قومیتی. ریشهشناسی طنزهای جنسیتی ...
جلسه هشتم
جمعبندی بررسی و تحلیل آثار هنرجویان
در این جلسه ضمن جمعبندی و مرور تمام جلسات پیشین، منتخبی از آثار هنرجویان بررسی میشوند