ایران:
چشماندازی
سیستمی
مدرس
ایران: چشماندازی سیستمی
آنلاین با امکان دسترسی به فایل ضبط شده جلسات
شرح درس
درسگفتارهای این دوره چکیدهای از مباحث مطرح شده در دو کتاب «ایران: تمدن راهها» و «سیاست ایرانشهری» دکتر شروین وکیلی (جامعهشناس) را در برمیگیرد.
از سویی به مفهوم ایران در مقام تمدنی در بستر تاریخ مینگرد (اعم از ایران کنونی، افغانستان، خراسان بزرگ...)، و از سوی دیگر راهبردهای سامانیابی این تمدن در شرایط امروزین را بازبینی میکند. پرسشهای مرکزی مطرح شده در این چهار درسگفتار عبارتند از: ۱) مفهوم تمدن را چطور میتوان به شکلی علمی تعریف کرد؟ و آیا میشود ایران را یک تمدن مجزا دانست؟/ ۲) عناصر مرکزی برسازندهی جامعهی ایرانی و انسان ایرانی چیست؟ آیا این عناصر مرزبندیای میان ایرانی و انیرانی ایجاد میکند/ ۳) مدارهای قدرت در قلمرو ایران زمین چگونه شکل میگرفتهاند و چه خروجیای در قالب دولت و نهاد سیاسی داشتهاند؟/ ۴) در شرایط امروزین ایرانی بودن به چه معناست و چطور باید در این راستا طرحافکنی کرد؟
[توجه: هرکجا که در این متن از «ایران» نام برده میشود، مقصود حوزه تمدنی ایران بزرگ است و نه صرفا کشور فعلی ایران]
منابع درسی این دوره دو کتاب یادشده از شروین وکیلی است که هنرجویان و علاقمندان میتوانند به صورت رایگان آنها را دانلود کنند و برای شرکت در این دوره آماده شوند.
دانلود نسخه کامل کتاب «ایران: تمدن راهها»
✅ توضیح مدرس: این نخستین کتاب از سهگانهی ایرانشهری است و نظریهای تمدنی است در چارچوب نظریهی سیستمهای پیچیده و متکی بر رویکرد زُروان. خوشبختانه طی این چند سال که از انتشارش میگذرد به صورت کتاب درسی درآمده و خواندن آن را به همهی کسانی که به ایران میاندیشند توصیه میکنم.
دانلود نسخهی کامل کتاب «سیاست ایرانشهری»
✅ توضیح مدرس: این دومین کتاب از سهگانهی ایرانشهری است و پژوهشی است در جامعهشناسی تاریخی تکامل دولت در ایران زمین، و مقایسهی آن با ساختهای سیاسی تحول یافته در تمدنهای اروپایی و چینی. ارکان سیاست ایرانشهری، نقد سیاست امپراتوری اروپایی و فغفوری چین، نقد سیاست مدرن، ساختار ویژهی مدارهای قدرت و مفاهیم کلیدی متمایز کنندهی اقتدار سیاسی در ایران و نقد بدفهمیهای رایج دربارهی دولت ایرانی از بخشهای اصلی این کتاب است.
هر نشست هم ۳۰-۴۵ دقیقه درس است و ۳۰-۴۵ دقیقه پرسش و پاسخ، روی هم رفته ۹۰ دقیقه.
جلسات
چهار جلسه به شرح زیر:
جلسه اول
نظریه شش تمدن
سرمشقی سیستمی برای فهم تکامل تمدنها
جلسه دوم
سیاست ایرانشهری
محدوده زمانی مکانی دولت ایرانی
جلسه سوم
فرهنگ پارسی
زبان پارسی، اساطیر، و سبک زندگی ایرانی در گستره زمان
جلسه چهارم
راهبرد ایرانی بودن
شیوههایی برای بازتعریف هویت ایرانی در اینجا و اکنون. بحث و پرسش و پاسخ