ورود / عضویت رایگان
عضویت رایگان
white logo
instructor image

قصه‌های

  بایبل

    در تفاسیرِفارسیِ

      قرآن

مدرس

مهرداد عباسی

قصه‌های بایبل در تفاسیرِفارسیِ قرآن


آنلاین با امکان دسترسی به فایل ضبط شده‌ جلسات

این دوره به بررسی قصه‌های پیامبران در تفاسیر کهن فارسی با تمرکز بر داستان داود و بتشبع می‌پردازد. یازده تفسیر فارسی از دوره‌های مختلف تاریخی به‌صورت تحلیلی و مقایسه‌ای خوانده و بررسی می‌شوند.


شرح درس


شرح درس:

در حلقه‌های اسلام‌پژوهی، برای بررسی منابع کلاسیک اسلامی، به دلایلی قابل‌فهم، عموماً متن‌های تألیف‌شده به زبان عربی محل توجه‌اند و به متن‌های فارسی توجه چندانی نمی‌شود. گونۀ تفسیرنگاری نیز از این قاعده مستثنا نیست، درحالی‌که تفسیرهای فارسی، به‌ویژه ذیل بخش‌‌های داستانی قرآن، گنجینه‌ای سرشار از نکته‌ها و داده‌ها برای درک تاریخ دریافت اسلام در میان ایرانیان و فارسی‌زبانان‌اند. در ارائۀ دورۀ آموزشی حاضر دو هدف در نظر بوده است: نخست توجه‌‌دادن به اهمیت متون کهن فارسی و بازتاب جهان‌نگری ایرانی در متون تفسیری؛ دوم روشن‌ساختن نحوۀ شکل‌گیری روایت‌های گوناگون از قصۀ دینی در متون فارسی‌-اسلامی. در طی این دوره، ابتدا مقدماتی دربارۀ روایت‌ قصه‌های پیامبران در سنت یهودی و اسلامی و به‌طورخاص در متون قصص‌الانبیاء و تفسیر قرآن عرضه خواهد شد. سپس، با تمرکز بر داستان داود و بتشبع، یکی از دراماتیک‌ترین قصه‌های پیامبران، به متن‌خوانی تفصیلیِ یازده تفسیر منتخب فارسیِ تدوین‌شده از دورۀ سامانیان تا صفویان، و شرح و مقایسۀ روایت آنها از این داستان پرداخته خواهد شد. در پایان نیز کوشش بر نشان دادن این نکته خواهد بود که تعامل تاریخ و ادبیات و الاهیات چگونه به شکل‌دهی روایت‌های مختلف فارسی-اسلامی از این داستان یهودی انجامیده است.


شرح جلسات

دوره در هفت جلسه برگزار می‌شود و تمرکز موضوعی بر داستان داود و بتشبع خواهد بود. جلسه‌های یکم و دوم به کلیات و مقدمات نظری اختصاص دارند. در جلسه‌های سوم تا ششم به خوانش و بررسی متون کهن تفسیری فارسی دربارۀ این داستان پرداخته می‌شود. جلسۀ پایانی نیز به تحلیل و بررسی روایت‌های فارسی این داستان و جمع‌بندی مطالب دوره اختصاص می‌یابد. در این دوره متن‌ این تفاسیر خوانده و بررسی خواهند شد: ترجمۀ تفسیر طبری، تفسیر نسخۀ کمبریج، تفسیر سورآبادی، تفسیر ابوالفتوح رازی، تفسیر میبدی، تفسیر بصائر یمینی، لطائف التفسیر، مواهب علیّه، تفسیر گازُر، منهج الصادقین، و تفسیر شریف لاهیجی.


مخاطبان

شرکت در این دوره به علاقه‌مندان به خوانش و تحلیل متون کهن ادبی‌ـ‌دینیِ فارسی و نیز دوست‌داران بحث‌های مرتبط با تحولات اندیشۀ دینی در ایرانِ سده‌های میانه توصیه می‌شود.



--------------------------

درباره مدرس:

دکتر مهرداد عباسی پژوهشگر مطالعات اسلام، عضو هیأت علمی واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، و سرپرست مجموعه‌هایی در حوزۀ مطالعات اسلام و قرآن در غرب در انتشارات حکمت و نیز نشر کرگدن و از ویراستاران ترجمۀ فارسی «دائرة‌المعارف قرآن» است. او یک‌سال محقق میهمان در موسسۀ مطالعات پیشرفته برلین و ده سال عضو و همکار بنیاد دائرة‌المعارف اسلامی بوده است. تا کنون مقالات پژوهشی متعدد و ترجمۀ مقالات و کتاب‌های مختلفی در حوزۀ اسلام‌شناسی و قرآن‌پژوهی به قلم او به چاپ رسیده است.

مهرداد عباسی مؤسس و مدیر مجموعۀ «دورنما» (در حوزۀ اسلام‌پژوهی) است که محصولات رسانه‌ای و پژوهشی گوناگونی، از جمله پادکست، منتشر می‌کند.

جلسات

هفت جلسه به شرح زیر:

جلسه اول

کلیات و مقدمات (۱)

جلسۀ نخست به بیان داستان داود و بتشبع در عهد عتیق و آیات متناظر آن در قرآن و نیز بازتاب کلی این داستان در منابع پسابایبلی در سنت یهودی و متون پساقرآنی در سنت اسلامی اختصاص دارد.


ساعت ۱۸:۰۰ تا ۱۹:۳۰ به وقت تهران
2024/10/27
۱۴۰۳/۸/۶

جلسه دوم

کلیات و مقدمات (۲)

جلسۀ دوم به معرفی گونۀ قصص‌الانبیاء (به زبان عربی و فارسی) در سنت اسلامی و بیان ویژگی‌های این متون در نقل داستان داود و همچنین آشنایی با تفاسیر کهن فارسی از سدۀ چهارم تا یازدهم قمری اختصاص د...


ساعت ۱۸:۰۰ تا ۱۹:۳۰ به وقت تهران
2024/11/03
۱۴۰۳/۸/۱۳

جلسه سوم

متن‌خوانی تفاسیر فارسی (۱)

جلسۀ سوم آغاز جلسات متن‌خوانیِ بخش مربوط به داستان داود و بتشبع در متون تفسیری فارسی است که به‌ ترتیب تاریخی پیش خواهد رفت. این جلسه به خوانش و بررسی دو اثر آغازین از دورۀ سامانیان (متن‌های ...


ساعت ۱۸:۰۰ تا ۱۹:۳۰ به وقت تهران
2024/11/10
۱۴۰۳/۸/۲۰

جلسه چهارم

متن‌خوانی تفاسیر فارسی (۲)

جلسۀ چهارم به سه اثر تدوین‌یافته در دورۀ سلجوقیان اختصاص دارد و متن‌های «تفسیر سورآبادی»، «تفسیر ابوالفتوح رازی» و «تفسیر میبدی» خوانده و بررسی خواهند شد.


ساعت ۱۸:۰۰ تا ۱۹:۳۰ به وقت تهران
2024/11/17
۱۴۰۳/۸/۲۷

جلسه پنجم

متن‌خوانی تفاسیر فارسی (۳)

جلسۀ پنجم به دو اثر تألیف‌شده در دورۀ غزنویان اختصاص دارد و متن‌های «تفسیر بصائر یمینی» (معین‌الدین نیشابوری) و «لطائف التفسیر» (ابونصر درواجکی) خوانده و بررسی خواهند شد.


ساعت ۱۸:۰۰ تا ۱۹:۳۰ به وقت تهران
2024/11/24
۱۴۰۳/۹/۴

جلسه ششم

متن‌خوانی تفاسیر فارسی (۴)

ششمین جلسه به آخرین متن‌‌های منتخب از تفاسیر فارسی اختصاص دارد و به‌ترتیب متن‌های «مواهب علیّه» (ملّاحسین کاشفی) و «تفسیر گازُر» متعلق به دورۀ تیموری و همچنین «منهج الصادقین» (مولی فتح‌اللّه...


ساعت ۱۸:۰۰ تا ۱۹:۳۰ به وقت تهران
2024/12/01
۱۴۰۳/۹/۱۱

جلسه هفتم

تحلیل و جمع‌بندی

هفتمین و آخرین جلسۀ دوره به تحلیل و مقایسۀ روایت‌های گوناگون از داستان داود در متون بررسی‌شده در شش جلسۀ گذشته اختصاص دارد. روایت این داستان در سویۀ یهودی، از بایبل آغاز شده و در منابع پسابا...


ساعت ۱۸:۰۰ تا ۱۹:۳۰ به وقت تهران
2024/12/08
۱۴۰۳/۹/۱۸

white honarestan logo

پشتیبانی

تماس با ما

پشتیبانی تلگرام

حفظ حریم خصوصی

پرسشهای پربسامد

هنرستان

درباره‌ما

قواعد مالی

ضوابط و مقررات

درخواست تدریس


© ۱۴۰۳ هنرستان. تمامی حقوق محفوظ است.

2024 © All rights are reserved, HONARESTAN.ORG