کارگاه
طنزنویسی
ادبی
مدرس
کارگاه طنزنویسی ادبی
آنلاین با امکان دسترسی به فایل ضبط شده جلسات
شرح درس
در این دوره هنرجویان به ادبیات طنزآمیز در سه مرحله میپردازند: خوانش، تحلیل و آفرینش. خواندن جمعیِ گزیدهای از آثار طنزآمیز ادبی شاخص که با تحلیل و بررسی تکنیکهای بکار رفته در آنها همراه است نهایتا هنرجویان این دوره را به انتخاب ژانر و سبک دلخواه و نهایتا خلق یک اثر ادبی طنزآمیز رهنمون میشود.
این دوره که به صورت کارگاهی برگزار میشود برای علاقمندانی طراحی شده است که پیشتر دوره «درآمدی به طنز» را با همین مدرس گذرانیدهاند، یا به هر نحوی اطلاعات پایهای را درباره تاریخ طنز ادبی، تکنیکهای طنزپردازی، نظریههای طنز و فنون شوخیسازی داشته باشند.
در کارگاه طنزنویسی ادبی با بررسی کامل، یا بخشهایی از آثار ادبی برجسته طنزآمیز مدرن، هنرجویان به درک و تحلیلی از تکنیکهای طنزپردازی میرسند که لازمه تمرین، اقتباس و نهایتا آفرینش خلاقانه آثار طنزآمیز ادبی است.
هر هنرجو در این دوره ضمن مشارکت در جلسات و تمرینها و بحثهای گروهی، بر روی آفرینش یک قطعه طنز ادبی اختصاصی کار میکند و از راهنماییهای مدرس بهره می برد. ممکن است گزیدهای از آثار هنرجویانِ این دوره به چاپ برسد.
این کارگاه در هشت جلسه به صورت هفتگی از آبان/نوامبر و با تعداد محدودی هنرجو آغاز خواهد شد. احتمال اندکی تغییر در زمان جلسات وجود دارد، که در این صورت به اطلاع هنرجویان خواهد رسید.
شرح جلسات به صورت زیر است با این توضیح که در هر جلسه، در پیوند با سایر جلسات، تقریبا به همه موضوعات پرداخته خواهد شد و دستکم نیمی از هر جلسه به بحث و نقد و پرسشوپاسخ گروهی خواهد گذشت. به کسانی که نمیتوانند دستکم دو سوم از جلسات را آنلاین حضور داشته باشند ثبتنام در این دوره توصیه نمیشود.
جلسات
هشت جلسه به شرح زیر:
جلسه اول
درآمدی بر طنز ادبی
مروری بر تاریخچه طنز در ادبیات و انواع مختلف آن. توضیح نقش طنز در ادبیات و تفاوت آن با دیگر گونههای ادبی.
جلسه دوم
آثار کلاسیک طنزآمیز
مروری بر نمونههای طنز از ادبیات کلاسیک فارسی و غیرفارسی. تمرکز بر تکنیکهای طنزپردازی و شیوه استفاده از طنز در قالبهای مختلف ادبی.
جلسه سوم
طنز مدرن و تحولات آن
تحلیل آثار نویسندگان طنز مدرن و بررسی تغییرات در سبک و تکنیکهای طنزپردازی در دوران معاصر. تمرکز بر مولفههای طنز مدرن در تمایز با دوران پیشامدرن.
جلسه چهارم
تکنیکهای طنزپردازی، ساختار و ریتم
تمرین روی ارائه محتوایی واحد با تکنیکهای متفاوت. بحث درباره ساختار و ریتم در طنز. چگونگی ایجاد تعادل میان کمدی و جدیت در نوشتار و خلق موقعیتهای خندهدار.
جلسه پنجم
شخصیتپردازی در طنز
بررسی چگونگی خلق شخصیتهای طنزآمیز و نقش آنها در تقویت یا ایجاد طنز در داستان. تحلیل شخصیتهای بهیادماندنی طنزآمیز از آثار مختلف. تمرین برای خلق شخصیت.
جلسه ششم
انتخاب ژانر و سبک در طنزنویسی
آشنایی با ژانرهای مختلف طنز (طنز سیاه، طنز اجتماعی، و...) و راهنمایی هنرجویان در انتخاب ژانر و سبک دلخواه برای نوشتن اثر خود.
جلسه هفتم
خلق داستان کوتاه طنزآمیز
بررسی داستانهای کوتاه یا سایر آثار طنزآمیز هنرجویان به صورت گروهی. نقد و نظر گروهی و راهنماییهای اختصاصی از طرف مدرس برای داستان هر هنرجو.
جلسه هشتم
نقد و بررسی نهایی آثار هنرجویان
در جلسه پایانی، نوشتار نهایی هنرجویان، پس از ویراستاری نهایی ارائه و بررسی میشود. این احتمال وجود دارد که آثاری برای چاپ انتخاب شوند.