آیندهنگاری
برای
مدیران
مدرس
آیندهنگاری برای مدیران
آنلاین با امکان دسترسی به فایل ضبط شده جلسات
شرح درس
بشر در میانه گذشته پشت سر (تاریخ) و آینده پیشرو زندگی میکند. به این ترتیب هر فعالیتی که انجام میدهد، تاثیرپذیر از گذشته است و تلاشی است برای ساخت آینده. اما اغلب روشها و ابزارهایی که برای برنامهریزی استفاده میشود، رو به گذشته هستند. ابزارها و تکنیکهای شناخت آینده و برنامهریزی برای آینده نوظهور هستند و به همین دلیل نیز کمتر مورد استفاده قرار میگیرند.
این ابزارها و مفاهیم، در حوزههای مختلفی میتواند مورد استفاده قرار گیرد. حوزه مطالعاتی و پژوهشی آیندهپژوهی و آیندهنگاری برآمده از این نگاه است. پیشینه این حوزه مطالعاتی اگرچه میتواند تا زمان طالعبینی به گذشته بازگردد، اما در عمل با توسعه ابزارهای پیشبینی شکل گرفته است، هرچند تجربه بشر به سرعت نشان داد که پیشبینی بر پایه گذشته با افزایش سرعت تحولات، ناکارآمد است و به همین دلیل نیاز به ابزارهای جدیدتر و مفاهیم بهروزی است.
دوره «آیندهنگاری برای مدیران» بهطور ویژه برای مدیران شرکتهای فناوری طراحی شده است تا آنها را با مفاهیم کلیدی، روشها و ابزارهای پیشرفته آیندهپژوهی و برنامهریزی آیندهمحور آشنا کند. این دوره به شرکتکنندگان کمک میکند تا ضمن درک بهتر تحولات سریع حوزه فناوری، با استفاده از سناریوهای آینده، برنامهریزی استراتژیک و تصمیمگیریهای آگاهانهتری انجام دهند.
اهداف دوره
- آشنایی با تاریخچه و مفاهیم کلیدی آیندهپژوهی و آیندهنگاری.
- یادگیری ابزارها و تکنیکهای تحلیل آینده و استفاده از آنها در محیطهای حرفهای.
- درک اصول برنامهریزی آیندهمحور و برنامهریزی پابرجا (Robust Planning).
- بررسی و تحلیل نمونههای واقعی از سناریوهای آینده در حوزه فناوری.
- ارتقای توانایی ارزیابی استراتژیهای شرکت/استارتاپ با رویکرد آیندهمحور.
مخاطبان دوره
- مدیران ارشد و میانی شرکتهای فناوری.
- مدیران استراتژی و برنامهریزی.
- علاقهمندان به مفاهیم آیندهپژوهی و برنامهریزی استراتژیک.
پیشنیازها
- آشنایی اولیه با مفاهیم مدیریت استراتژیک و تصمیمگیری.
- تجربه کاری در حوزه فناوری (ترجیحاً).
ساختار دوره
این دوره در 8 جلسه طراحی شده و هر جلسه شامل توضیحات تئوری، تمرینهای عملی، و مثالهای کاربردی خواهد بود.
فرصت ویژه: حداکثر ۵ نفر از میان پژوهشگران و علاقمندان (شامل حداقل سه زن) میتوانند به صورت رایگان در این دوره شرکت نمایند که بر اساس رزومه ارسالی انتخاب میشوند. علاقمندان به استفاده از این امکان ویژه میتوانند خلاصه رزومه خود را به همراه یک یادداشت (حداکثر ۴۰۰ واژه) در مورد اینکه «چرا مایل به شرکت در این دوره هستند؟» به این آدرس ایمیل کنند: [email protected]
-------------
درباره مدرس:
امیر ناظمی متولد ۱۳۵۸، پژوهشگر ایرانی در حوزههای آیندهنگاری، مدیریت، سیاستگذاری فناوری و نوآوری است. او عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی و مدیر گروه آیندهاندیشی این مرکز بوده است. همچنین وی عضو گروه واژهگزینی فرهنگستان زبان فارسی در حوزه آیندهپژوهی و مدیریت فناوری و نوآوری در فاصله سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۲ و نیز عضو گروه آیندهپژوهی فرهنگستان علوم ایران بوده است.
امیر ناظمی دارای دکترای سیاستگذاری فناوری و کارشناسی ارشد مدیریت فناوری از دانشگاه علامه طباطبایی و همچنین کارشناسی مهندسی مکانیک از دانشگاه صنعتی اصفهان است.
از امیر ناظمی تاکنون بیش از ۲۵ کتاب منتشر شده است و یکی از آثار او با عنوان «سناریونگاری یا برنامهریزی بر پایه سناریوها» در سال ۱۳۸۷ برگزیده کتاب فصل ایران شده است.
او عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران و انجمن آیندهنگری ایران در چندین دوره بوده است. همچنین موسس اندیشگاه آتینگار، به عنوان یکی از نخستین اندیشگاههای ایرانی، در سال ۱۳۸۵ بوده است.
ناظمی معاون وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران، از سال ۱۳۹۷ تا مرداد ۱۴۰۰ بوده است. او مدیر بخش سیاست علم و فناوری شبکه مطالعات سیاستگذاری عمومی و مدیر بخش علم و فناوری در مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری در سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۶ بوده است.
جلسات
شش جلسه به شرح زیر:
جلسه اول
سناریونگاری (Scenario Planning)
در این جلسه روش سناریونگاری معرفی میشود. همچنین برخی از تکنیکهای مورد استفاده برای تدوین سناریوها نیز معرفی میشوند. روش اصلی سناریونگاری که در این دوره معرفی میشود روش «عدمقطعیتهای ...
جلسه دوم
آیندهنگاری، دلفی و سیاستگذاری عمومی
در این جلسه مفهوم آیندهنگاری (Foresight) به عنوان یک رویکرد در سیاستگذاریهای ملی و برنامهریزیهای مبتنی بر آن معرفی میشود. همچنین روش دلفی به عنوان یک روش مورد استفاده در آیندهنگاری...
جلسه سوم
از پیشبینی تا آیندهنگاری: مرور بر مفاهیم پایهای
در این جلسه مهمترین مفاهیم مرتبط با آیندهپژوهی و زمینههای گذار از مفهوم «پیشبینی» مرور میشود. در این جلسه اصلیترین بنیانها و اصول تفکر آیندهنگارانه معرفی میشوند.
جلسه چهارم
برنامهریزی پابرجا (Robust Planning)
در این جلسه برنامهریزی بر پایه سناریوهای مختلف معرفی میشود. همچنین ابزارهای کمی برای انتخاب استراتژی یا سیاست نیز معرفی میشوند.
جلسه پنجم
رهنگاشت (Roadmap)
در این جلسه روش رهنگاشت معرفی میشود و همچنین ارتباط آن با سناریونگاری و استفاده این دو روش با همدیگر معرفی میشوند.
جلسه ششم
زمینههای اجتماعی و فرهنگی آیندهنگاری
در این جلسه برخی از موارد اجتماعی و فرهنگی مرتبط با آیندهنگری معرفی میشوند و زمینههای موفقیت یا عدم موفقیت آن در ایران بررسی میشود.