

فلسفه
برای
همه
| بهار
مدرس
فلسفه برای همه | بهار
آنلاین با امکان دسترسی به فایل ضبط شده جلسات
شرح درس
مجموعۀ «فلسفه برای همه»؛ برای یک سال در چهار دوره (بهاره، تابستانه، پاییزه و زمستانه) در سال ۱۴۰۴ طراحی شده است.
شرکتکنندگان در این مجموعه چهار دورهای، علاوه بر آشنایی با مفاهیم فلسفی و آموزههای مهم فیسلوفان بزرگ، عملاً با «نقادانهاندیشی» آشنا میشوند و شیوۀ مواجهۀ فلسفی با مسائل را فرا میگیرند. در این مجموعه سعی بر این است که با پرهیز از عمیقشدن در مباحث تخصصی فلسفی به معنای آکادمیک (آنچنانکه دانشجویان و استادان رشتههای مختلف فلسفه را به کار آید) مباحثی ارائه شود که برای دو دسته مخاطبان سودمند باشد: ۱-عموم شهروندانی که فلسفه را برای ژرفابخشیدن به زندگی میخواهند، و ۲- پژوهشگران و متخصصان رشتههای مختلف علوم و فناوری (به غیرفلسفه) که به فلسفه بهمثابۀ رشتهای کمکی روی میآورند.
*یادآوری: علاقهمندان میتوانند در هر یک از چهار دوره، مستقل از دیگر دورهها شرکت کنند، اما سودمندتر آن است که هر چهار دوره به ترتیب دنبال شود.
معرفی دورۀ بهاره
در این دوره سفری فکری به جهان اندیشۀ نخستین فیلسوفان خواهیم داشت تا ببینیم چگونه اندیشههای آن پیشگامان تفکر فلسفی میتواند ما را در درک بهتر از جهان و تصمیمهایی برای بهتر زیستن یاری کند.
- آیا "سوفیستها" به همین اندازه که به بدنامی شهره شدهاند بر خطا بودهاند؟ راه سقراط چگونه از اندیشهورزان پیشین و همروزگارش جدا شد؟ آیا میتوان بر خطاهای فکری کسانی چون افلاطون و ارسطو تمرکز کرد و از تحلیل خطای این بزرگان هم درس آموخت؟ منطق ارسطویی چقدر کارگشا بوده و هست؟ طبیعیات و سیاسیات و اخلاقیات او چطور؟ بصیرتهای اپیکوری و رواقی کداماند؟
این دوره بدون نیاز به پیشزمینۀ تخصصی، رویکردی کاربردی و گفتوگومحور دارد و از طریق خواندن متنهای فلسفی و تحلیل آنها، ما را به تفکری سنجشگرانه و ژرفتر دعوت میکند.
روش برگزاری:
- جلسات همراه با پرسشوپاسخ و خواندن متنهایی از فیلسوفان خواهد بود.
- تمرینهایی برای تفکر فلسفی و تحلیل مفاهیم ارائه میشود.
مخاطبان:
- همۀ دوستداران ژرفاندیشی و فلسفهورزی، بدون نیاز به پیشزمینۀ تخصصی.
- کسانی که مایلاند فلسفه را از منظر کاربردی و تأثیر آن بر زندگی ببینند.
- علاقهمندان به "تاریخ اندیشه" و "تفکر نقادنه".
-----------------------
درباره مدرس:
اردشیر منصوری، مدرس فلسفه و ادبیات؛ دانشآموختۀ فلسفۀعلم از دانشگاه صنعتی شریف، و "عضو انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری" است و در دانشگاهها و مؤسسههای آموزشی گوناگونی سابقه تدریس دارد.
جلسات
پنج جلسه به شرح زیر:
جلسه اول
آغاز فلسفه، نیاز امروزمان به آن
چه زمانی به فلسفه روی میآوریم؟ آیا با پیشرفت علم، چنانکه در واپسین نوشتههای کسانی چون هاوکینگ آمده است، از فلسفه بینیازیم؟ مروری بر اختلاف نظر نخستین اندیشمندان یونانی (پیشسقراطیان) و د...
جلسه دوم
بصیرتهای سقراطی و پروژۀ افلاطونی
حرف حساب سقراط و افلاطون چه بود؟ آیا "پروژۀ افلاطون"، موجب انحراف در "رویکرد سقراط" نشد؟! میراث فکری افلاطونی چه تأثیری بر تاریخ تفکر پس از وی، از قرون وسطای مسیحی و اسلامی گرفته تا دوران م...
جلسه سوم
منطقی فکر کردن
طبقهبندی علوم از نظر ارسطو. مقدمهای بر تفکر منطقی از نگاه ارسطو؛ انواع استدلال. خطاهای منطقی و مغالطههای رایج، شناسایی مغالطات در گفتوگوهای روزمره.
جلسه چهارم
فلسفۀ اخلاقی و سیاسی ارسطو
مفهوم «زندگی خوب» در فلسفۀ ارسطویی. نقش اخلاق و فضیلت در زندگی. پیوند اخلاق و سیاست در نگاه ارسطو. سیاستورزی در «پلیس» یونانی، و دستهبندی ارسطو از انواع سیاستورزی. خوانش گزیدههایی از «...
جلسه پنجم
فلسفۀ زندگی؛ اپیکوریان و رواقیان
لذت و کامیابی در فلسفۀ اپیکور. راهبرد کمینهگرایی اپیکوریان در مواجهه با سختی زندگی. رواقیان و هنر «پذیرش» در برابر سختیهای زندگی. جملۀ معروف: «مرگ اگر مرد است گو نزد من آ» در چه سیاقی مطر...