ورود / عضویت رایگان
عضویت رایگان
white logo
instructor image

ویس

  و رامین؛

    عشق‌

      و‌ قدرت

مدرس

نغمه دادور

ویس و رامین؛ عشق‌ و‌ قدرت


آنلاین با امکان دسترسی به فایل ضبط شده‌ جلسات

در این دوره، منظومهٔ «ویس و رامین» با نگاهی میان‌رشته‌ای و تحلیلی، از منظر قدرت، آیین، اسطوره، عشق، جنسیت، دین و اخلاق بازخوانی می‌شود.


شرح درس

بگفتم کاین حدیثی سخت نیکوست

درین کشور، همه کس داردش دوست


منظومۀ «ویس و رامین» یکی از کهن‌ترین و در عین حال متفاوت ترین عاشقانه‌های ادب فارسی است. روایتی است که گرچه در دل ساختار قدرت شکل گرفته و در بافتار آن آیین، تاریخ و اسطوره در هم تنیده و از جنبه های گوناگونی قابل بررسی و بازخوانی است، به دلایل گوناگون، نسبت به سایر متون کلاسیک فارسی کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

این دوره تلاشی است برای بازخوانی این متن کلاسیک و بررسی مفاهیم سیاسی، فرهنگی، دینی و اخلاقی، همراه با بررسی روایی و واژگانی آن؛ و به عبارت ساده‌تر، سفری است به دل یکی از نخستین عاشقانه‌های ایرانی و واکاوی آن از منظر انسان معاصر.

در هر جلسه، بخش‌هایی از متن در پیوند با لایه‌های معنایی آن تحلیل خواهد شد: از محدودۀ اختیارات زنان و مردان و سنت ازدواج با خویشاوندان در ایران باستان، تا اهمیت سوگند و جلوه‌های آیین مزدیسنا در آن. همچنین، در یکی از جلسات، این متن را با دو نمونۀ دیگر از عاشقانه‌های کهن ایرانی و غربی مقایسه خواهیم کرد تا زمینه‌ای برای بررسی عناصر بینافرهنگی و بینامتنی آن فراهم آید.

در نهایت نیز نگاهی انتقادی به راهیابی فرهنگ ایران پس از اسلام در این متن خواهیم داشت و خواهیم گفت که چگونه عناصر اسلامی-اخلاقی راه خویش را به روایتی عاشقانه از دورۀ اشکانی باز کرده است.


(زمان و اطلاعات بیشتر درباره جلسات در انتهای همین برگه)



_________________________________________________________

درباره مدرس:

نغمه دادور، دانش‌آموختۀ دکتری زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه فردوسی مشهد، پژوهشگر و مدرس حوزه ادبیات کلاسیک و زبان فارسی است. وی سابقه تدریس در دانشگاه‌های مختلف از جمله دانشگاه اصفهان، دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه صنعتی اصفهان را دارد و به‌ویژه در آموزش زبان فارسی به غیرفارسی‌زبانان فعال بوده است. زمینه‌های پژوهشی او شامل مطالعات شاهنامه، بررسی ساختارشناسانۀ متون کلاسیک، و نقد ادبی است و آثاری در قالب کتاب، مقاله و سخنرانی در همایش‌های علمی از او منتشر شده است. وی همچنین در تدوین و ارائۀ کارگاه‌های آموزشی ادبی، فعالیت‌های فرهنگی، داوری‌های علمی، و نیز در حوزۀ داستان‌نویسی حضوری پویا داشته است.

جلسات

شش جلسه به شرح زیر:

جلسه اول

سرزمینِ عشق

در این جلسه، موقعیت جغرافیایی، تاریخی و سیاسی داستان را بررسی می‌کنیم. با شناخت ساختار قدرت در دوره‌ی اشکانی و زمینه‌های فرهنگی آن، زمینه‌ای برای درک روایت شکل می‌گیرد. آشنایی با جهان داستان...


ساعت ۲۰:۰۰ تا ۲۲:۰۰ به وقت تهران
2025/06/24
۱۴۰۴/۴/۳

جلسه دوم

ویس، بازتاب زن ایرانی_اشکانی

شخصیت ویس نه همچون بانویی منزوی، که زنی فعال و تصمیم‌گیرنده تصویر می‌شود. در این جلسه نقش ویس، انتخاب‌هایش و موقعیت او در مقایسه با برخی از دیگر زنان ادبیات کلاسیک مرور می‌گردد.


ساعت ۲۰:۰۰ تا ۲۲:۰۰ به وقت تهران
2025/07/01
۱۴۰۴/۴/۱۰

جلسه سوم

عشق در آیینه‌ آیین زرتشتی

با بررسی ردپای آیین مزدیسنا و مفاهیم دینی در متن، نقش جهان‌بینی زرتشتی را در ساختار داستان تحلیل می‌کنیم. آیا منظومه بازتاب‌دهنده‌ دین است، یا از آن فاصله می‌گیرد؟ نسبت دین و عشق در این جهان...


ساعت ۲۰:۰۰ تا ۲۲:۰۰ به وقت تهران
2025/07/08
۱۴۰۴/۴/۱۷

جلسه چهارم

پیوندهای خونی و دلدادگی

در این جلسه به سنت «خویدوده» در ایران باستان می‌پردازیم؛ رسمی که در دل روایت حضوری پُررنگ دارد. می‌کوشیم مرز میان رسم، مصلحت و اخلاق را در داستان بشکافیم و نگاه امروزی‌مان را در برابر این رس...


ساعت ۲۰:۰۰ تا ۲۲:۰۰ به وقت تهران
2025/07/15
۱۴۰۴/۴/۲۴

جلسه پنجم

رویارویی دین و اخلاق با ویس و رامین

در این جلسه، پس از مرور مباحث پیشین، بررسی می‌کنیم که چگونه آموزه‌های اسلامی در فهم و تفسیر ویس و رامین تأثیر گذاشته‌اند. این تأثیرات چه اثری بر برداشت اخلاقی از این روایت داشته است؟


ساعت ۲۰:۰۰ تا ۲۲:۰۰ به وقت تهران
2025/07/22
۱۴۰۴/۴/۳۱

جلسه ششم

از ویس تا ایزوت

در این بخش، با نگاهی تطبیقی منظومه‌ی ایرانی را با یکی از عاشقانه‌های مشهور غربی می‌سنجیم. تجربه‌ی عشق، تقدیر و جامعه چگونه در این دو فرهنگ نمود یافته است؟


ساعت ۲۰:۰۰ تا ۲۲:۰۰ به وقت تهران
2025/07/29
۱۴۰۴/۵/۷

white honarestan logo

پشتیبانی

تماس با ما

پشتیبانی تلگرام

حفظ حریم خصوصی

پرسشهای پربسامد

هنرستان

درباره‌ما

قواعد مالی

ضوابط و مقررات

درخواست تدریس

Trust seal logo

© ۱۴۰۳ هنرستان. تمامی حقوق محفوظ است.

2024 © All rights are reserved, HONARESTAN.ORG